Selecteer een pagina

Wat zijn acceptatiecriteria?

door | 03 februari 2021

Wat is het?

De acceptatiecriteria zijn een meetinstrument voor zowel de gebruiker als de beheerder om te bepalen of een nieuw of gewijzigd informatiesysteem voldoet aan de afgesproken eisen voor functionaliteit, kwaliteit en beheersbaarheid.

Acceptatiecriteria = kwaliteitseigenschappen

Wat heb je er aan?

Goed opgestelde acceptatiecriteria zorgen ervoor dat je niet in beheer krijgt wat je niet kunt beheren. Het zijn criteria (meestal documenten) die door de projectorganisatie worden opgeleverd en noodzakelijk zijn voor de functioneel-beheerorganisatie om de applicatie te kunnen beheren. 
Acceptatiecriteria worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Persoon criteria die je nodig hebt hebt om gebruikers en beheerders in staat te stellen het systeem te gebruiken of te beheren
  • Proces – criteria die iets zeggen over de door het systeem gefaciliteerde bedrijfsprocessen OF die nodig zijn voor beheer van de applicatie
  • Product – criteria die iets zeggen over de werking en/of kwaliteit van de applicatie (o.a. systeemdocumentatie, kwaliteitsaudits, ontwerpen)

Waar moet je opletten?

De lijst met acceptatiecriteria zal nooit compleet zijn. Dat komt vooral doordat de acceptatiecriteria dynamisch en per situatie verschillend kunnen zijn. Elk project is verschillend in oorsprong/scope/doel. Het bespreken van de acceptatiecriteria begint in principe kort na de start van het proces en eindigt nagenoeg gelijk voor de decharge van het project.

Hier kun je een sjabloon van de acceptatiecriteria downloaden.

[wpdm_package id=’8084′]