Procesmanagement voor functioneel beheer

Wat is het doel deze training?
Het doel van deze training is vooral om jou te inspireren en je te leren denken in processen. Je ontdekt hoe je van jouw eigen ‘practice’ een echte ‘best practice’ maakt in plaatst van het kopiëren van de zogenaamde “best practices” en “standaarden”. Binnen dit vakgebied bestaat er geen standaard oplossing!
Waarom deze training?
Functioneel beheer is het werkveld dat zich bevindt rondom de aansluiting van ICT op het bedrijfsproces. Juist deze aansluiting is vaak niet optimaal. Oorzaak: slecht presenterende processen. Als functioneel beheer adviseur bevind jij je op de ideale positie om hier iets aan te doen. Want je bent als functioneel beheerder elke dag, bewust of onbewust, met processen bezig. Je legt processen vast in een informatiesysteem, je verbetert ze, je schrapt en je past ze toe bij de uitvoering van je werkzaamheden.
Deze training gaat over het belang van processen in het algemeen, over de processen die functioneel beheerders vrijwel dagelijks uitvoeren en over de gereedschappen (tools) die daarbij van pas komen. Ook leer je meer over de achtergrond van procesmatig werken. Als je niet procesmatig werkt, ben je onvoorspelbaar en niet proactief. Bovendien voeg je minder waarde toe voor de klant! Dit is een how-to-training: wanneer en hoe pas je iets toe? De training reikt je de inzichten en handvatten aan waarmee jij je impact kunt vergroten.
Wat maakt onze opleiding zo goed?
- Ervaren trainers, die al jarenlang werkzaam zijn op dit vakgebied
- Hoge mate van interactie met de trainer en andere deelnemers
- Ruimte om vragen te stellen over jouw praktijksituatie, we gaan zelfs met jouw praktijksituatie aan de gang!
- Hogere retentie van leren door onze praktijkopdrachten
Voor wie is deze vakopleiding?
Deze training is zeer geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren functioneel beheerders. Met de praktische aard van de opleiding onderscheiden wij ons van andere opleidingen. We benaderen elke situatie vanuit de functioneel beheerder en niet vanuit een theoretisch model. Je krijgt oplossingen aangereikt voor allerlei problemen en situaties waarmee je dagelijks te maken hebt.
Procesmanagement voor Functioneel Beheer bestaat uit 6 modules verspreid over 2 dagen. Wij verzorgen deze training uitsluitend als in-company traject: ingericht naar wens en toegesneden op de kennisbehoefte van de deelnemers. Onze erkende partners bieden vanaf 2022 deze training ook aan via open inschrijving.
Trainers
Al onze trainingen worden gegeven door de ervaren trainers. Onze trainers hebben veel ervaring in de praktijk en zijn gecertificeerd door onze Partner in EXIN. Meer informatie over onze trainers vind je hier.
Module 1 – De basisprincipes
Tijdens deze module vertellen we je alles wat je moet weten over de relatie van functioneel beheer met processen en procesmatig werken. Wat zijn processen en wat is procesmanagement? Maar ook welke valkuilen er zijn. Ook bespreken we wetmatigheden en de levenscyclus van processen.
Module 2 – Hoe beschrijf je een proces?
Processen moeten nauwkeurig beschreven worden, zodat voor iedereen duidelijk is hoe het proces er precies uitziet. Tijdens deze module krijg je gereedschappen aangereikt, waarmee je processen kunt beschrijven en vastleggen.
Module 3 – Hoe meet je een proces?
Meten is weten. Ook de status of prestaties van een proces kun je meten. Het doel van zo’n procesmeting is inzicht te verkrijgen in een bepaald aspect van het proces: hoe sta je ervoor? En wat zeggen deze gegevens je?
Module 4 – Hoe analyseer je proces?
Elk probleem heeft een oorzaak. Soms weet je niet wat de oorzaak is of misschien zijn er wel verschillende oorzaken. Je kunt een probleem oplossen door de oorzaken op te sporen en weg te nemen.
Module 5 – Hoe verbeter je een proces?
Een proces verbeter je niet zomaar, maar tijdens deze module leer je welke gereedschappen er zijn en hoe je ze gebruikt om een proces te verbeteren.
Module 6 – Hoe borg je een proces?
Het borgen van het proces is net zo belangrijk als of misschien wel belangrijker dan het beschrijven van het proces. Die twee kun je niet los van elkaar zien. Een gestructureerde manier van werken zonder borging is ten dode opgeschreven: talloze procesbeschrijvingen liggen werkeloos in bureaulades. Het doel van borging is ervoor te zorgen dat je over standaardhandelingen niet meer hoeft na te denken en je kunt focussen op zaken die meer aandacht vragen, zoals complexe verzoeken of incidenten.