Selecteer een pagina

Wat is een DAKI retrospective?

door | 07 april 2021

Wat is het?

Om een ​​team op één lijn te houden is communicatie essentieel. Het betekent dat het team zelfsturend is en moet beslissen wat goed is en wat niet. Zij zijn degenen die besluiten hoe ze werken en communicatie is hiervoor de sleutel. De DAKI retrospective is één van de beste methoden om dit te doen.

De DAKI retrospective is een techniek waarmee een team de gebieden kan identificeren waaraan het moet werken, terwijl het tegelijkertijd ook nieuwe methodologieën toepast in de manier waarop ze werken.
DAKI is een acroniem voor:

  • Drop – Identificeer en verban alle zaken die het team afleiden van het behalen van resultaten. Als deze tijdverspillende activiteiten verdwijnen, neemt de waarderealisatie van het het team toen.
  • Add – Nieuwe uitdagingen ga je aan met behulp van innovatie. Dit zijn zaken die het team graag toevoegt aan wat ze doen om de verbannen zaken (Drop) te vervangen. Denk aan iets technisch, een (nieuw) proces of een hulpmiddel.
  • KeepDeze fungeert als de vergeet-mij-niet-lijst van heilige waardetoevoegende activiteiten voor het team.
  • Improve – De vergeet-mij-niet-lijst van waardetoevoegende activiteiten mits het team hierin blijft investeren om verbetering te realiseren.

Wat heb je er aan?

Werken in teams betekent dat elk individu zijn eigen ideeën heeft over het project. Het idee achter het creëren van een team is om al die ideeën te verzamelen en er het beste uit te halen. Er zullen echter ook conflicten ontstaan en de kracht van het team zal worden bepaald door de manier waarop conflicten worden beslecht.  

    Waar moet je opletten?

    De DAKI retrospective voegt waarde toe aan de organisatie als je een veilige omgeving biedt waarin alle teamleden op basis van veiligheid en gelijkwaardigheid hun mening kunnen geven.