Selecteer een pagina

Wat is een raamwerk?

door | 10 maart 2021

Wat is het?

Een raamwerk (framework) is een visuele weergave van veronderstelde relaties tussen  variabelen. Het is een hulpmiddel om knelpunten op te lossen en verbeteringen aan te brengen.

Bekende voorbeelden van raamwerken zijn:

  • BiSL (Business information Services Library),
  • ASL (Application Services Library) en
  • ITIL (Information Technology Infrastructure Library).

Wat heb je er aan?

Voor de organisatie dient een raamwerk als basis voor een geüniformeerde manier van werken. Een raamwerk biedt handvatten om mogelijke knelpunten op te lossen en het geeft de mogelijkheid om in een gemeenschappelijke taal te spreken.

Waar moet je opletten?

Er gaat veel tijd en energie zitten in het ‘eigen maken’ van een raamwerk. Wil je het raamwerk daadwerkelijk gebruiken om geüniformeerd te werken? Dan zullen alle betrokken medewerkers kennis nodig hebben van het raamwerk. Zonder die kennis zullen werkwijzen nooit op elkaar aansluiten. Een gemeenschappelijke taal heeft ook alleen meerwaarde als alle betrokken medewerkers die taal spreken.

Gebruik een raamwerk niet om de werkelijkheid volledig aan te passen want het blijft een hulpmiddel.   Een blauwdruk kopiëren om de perfecte situatie te creëren bestaat simpelweg niet. Elke organisatie is anders en vraagt om een andere aanpak.

Overigens moet je ervoor zorgen dat het raamwerk in het publieke domein is vrijgegeven, anders mag je het niet zonder de toestemming van de bedenker gebruiken.